Historien om Guld

pexels-michael-steinberg-321452

Historien om Guld

Guld har været del af næsten alle kulturer og samfund i hele verden gennem meget lang tid. Vi kan sikkert alle huske tegneserier fra barndommen med Joakim von And med alle hans guldmønter, eller historien om El Dorada med bygninger lavet af guld. Men guld har længe været et symbol for rigdom og status og brugt som en monetært instrument.

I dag bliver guld brugt som både udsmykning, men har grundet sine unikke egenskaber også en række mere praktiske og videnskabelige applikationer.

 

Hvordan blev guld skabt?

Guld, har betegnelsen Au (for aurum) i det periodiske system med grundstof nummer 79. Det er et yderste tungt og formbart materiale.

Guld menes at være blevet skabt helt tilbage ved universets skabelse milliarder af år siden. Jorden tog sin form omkring 4,5 milliarder år siden. Den guld som var del af jordens masse ved skabelsen, er ikke den guld som vi finder. Guldet som har været på jorden ved skabelsen, ville have sunket ind mod jordens kerne i løbet af formerings fasen (hvor jordens masse stadig var flydende), grundet at guld er så tungt. Den guld vi graver op i dag tæt på jordens overflade er mere sandsynligt kommet fra asteroide nedslag for omkring 4 milliarder år siden.

Det betyder, at de guldsmykker man har på i dag, først har rejst gennem rummet gennem milliarder af år, før de ramte jorden, for senere at blive gravet op, smeltet om og lavet til flotte udsmykninger.

 

Hvornår blev guld først opdaget?

Vi ved ikke præcist hvornår mennesker først opdagede guld, men det menes at være det første metal kendt for tidlige mennesker. Dette menes på baggrund af at man kan finde guld alle steder rundt om i verden, og det kan findes uden af grave dybt i jorden som i floder for eksempel.

Guld nævnes i meget gamle tekster, heriblandt under Menes, som var en tidlig hersker af Egypten, omkring 3.100 B.C. (mere end 5.000 år siden). Under Menes har vi en af de tidligste eksempler på guld som et monetært instrument. Værdien er fastsat til ”1 del guld er lig med 2.5 dele sølv”.

I dag har guld selvfølgelig ikke en fast værdi, da det handles konstant, men det er moderne fænomen at lade prisen bevæge sig baseret på det præcise øjebliksbillede af udbud og efterspørgsel. Dengang, og op igennem tiden har der for det meste været etableret et fast vekslings forhold mellem guld og sølv.

F.eks. var dette forhold 12 til 1 under Kong David (1.000 B.C.), 5 til 1 i det antikke Syrien, 10 til 1 under Alexander den Store i Grækenland (330 B.C.). Nyere eksempler er Napoleon som satte forholdet til 15.5 til 1, og den Amerikanske præsident George Washington satte den til 15 til 1 i 1792. Til sammenligning, så er forholdet mellem guld og sølv værdien i dag omkring 100 til 1.

Det tidligste bevis på smeltning – som er smeltninger af malm der separere de forskellige metaller – kommer fra Egypten tilbage i 3.600 B.C. Det kan dog tænkes at mennesker har arbejdet med guld før det, f.eks. fundet rene guldklumper direkte i floder, men beviser for dette er blevet tabt gennem tiden.

Guld artefakter findes over hele kloden, og der er spor af guld i all større civilisationer gennem tiden. Nogle af de ældste smykker menes at komme tilbage fra 4.500 B.C. Guld har været enormt populært at bruge som smykker, da guld kan formes uden at gå i stykker.

Hvem opdagede guld?

Det er umuligt at sige hvem der var de første mennesker som opdagede guld. Da guld kan findes i sin  rene form steder som floder, vil det have været et nemt grundstof af finde for prehistoriske mennesker. I disse floder findes guld som ’nuggets’ i forskellige størrelser, og fremstår skinnende og gyldne, og det er derfor nemt at forestille sig at de allerede ved opdagelsen er blevet tillagt betydelig værdi.

Hvorfor er guld værdifuldt?

Guld er værdifuldt af flere grunde. Noget af guldets værdi stammer fra hvordan vi mennesker anser det i kulturelle sammenhæng. Andre ting som driver værdien af guld stammer fra hvordan dets egenskaber adskiller sig fra andre metaller, og altså har nogle værdifulde praktiske egenskaber.

Guld er et ædelmetal, og reagere ikke nemt med andre metaller eller grundstoffer. Af denne grund, findes det i sin rene form når man finder det i floder eller miner det.

I ældre kulturer, blev solen tilbedt. Solen var den livsgivende kraft i mange samfund. Gold blev ofte associeret med solen grundet metallets skinnede og gyldne kvalitet. Før man havde en moderne forståelse for atomet og grundstoffernes opbygning, var en tro blandt andet at guld var skabt ved en blanding af guld og vand. Guld blev derfor naturligt associeret med guderne, og tillagt en dybere værdi end andre materialer.

Guldets værdi i dag bestemmes af markedets udbud og efterspørgsel. Men indirekte er det guldets unikke egenskaber, dets relative sjældenhed og det skønhed.

 

Hvis du gerne vil tjekke hvad dagens guldpris er kan du se den her

 

Hvordan udvinder man guld?

Guld findes i jordens overflade, hvilket gør at det kan findes i floder og søer, men det findes også dybere i jorden sammen med klipper. Gold er grundet dens værdi blevet minet i tusinder af år. Arkæologer mener at den ældste mine kan dateres tilbage til 3000-4000 B.C.

Der findes i dag mange metoder af mine guld på. En af metoderne er hydraulisk minedrift. Dette indebærer at trykke vand ned i jorden, som flytter stenene og løsgør jorden og afdækker guldet. Man mener Romerne brugte denne metoder, hvilket ville forklare hvorfor der er en del gold objekter at finde i Bronze alderen.

Hvis guldet er under hårdere sten og klipper. Her kommer den moderne klippe minedrift ind i billedet, som i dag producere langt det meste af verdens guld. Man graver en tunnel ind i klippen, ved brug af manuel arbejdskraft og sprængstof. De løse klipper graves ud og er derefter behandlet således guldet kan udvindes. Da guld er tungere end sten, kan det nemt adskilles i behandlingsprocessen ved blot af bruge tyngdekraften. Stenene skal blot brydes ned i små nok dele for at skille guldet fra.

 

Moderne anvendelser af guld

 

Smykker – hoved anvendelsen for guld

Guld bruges hovedsageligt til smykker. Omkring 78% af den guld som forbruges hvert år er brugt til smykker.

Guld er særligt populært til smykker fordi det ikke reagere med huden, og derfor kan selv folk som er metal allergiske eller har sensitiv hud sagtens have guldsmykker af høj karat. Guld er utrolig formbart, som gør det nemt for guldsmede at forme og forarbejde til deres kreative design.

 

Finansiering – Mønter og Barer

Guld kan bruges som en global valuta. Det accepteres over hele verden, er nemt at omsætte og holder sin værdi. Under anvendelsen af guld-standarden, kunne alle i et land gå til en bank med deres papir-penge og kræve at få udleveret tilsvarende værdi i guld. Dette blev brugt af England helt op indtil 1931. Til trods for at der ikke er nogle lande som bruger guld-standarden mere, lægger de store vestlige økonomier stadig inde med enorme mængder guld.

Billede fra Bank of England, som har omkring 400.000 guldbarer med en markedsværdi på mere end 1.500 milliarder kroner.

 

Elektronik

Nok den vigtigste industrielle anvendelse af guld er brugen i elektronik. Fast tilstands elektronik (som f.eks. halvledere og transistorer) bruger meget lav spændinger og elektriske strømme som nemt kan påvirkes af korrosion og tæring ved kontakt punkterne. Guld er en enormt effektiv leder, som kan varetage disse bittesmå spændinger og forblive fri fra korrosion. Elektronik som laves med guld er derfor enormt pålidelige.

En lille mængde guld bruges næsten i alt sofistikerede elektronik – heriblandt mobiltelefoner, laptops, lommeregnere, GPS systemer og digitale kameraer.

Tandpleje

Grundet guld unikke egenskaber, særligt at det ikke reagere med andre ting, har det været egnet til at have i munden. Det reagere ikke med den mad vi spiser, oxidere ikke, og lader sig ikke påvirke af diverse syrer som kan findes i munden, f.eks. syre fra frugt, spyt eller mavesyrer.

Guld er dog blevet udfaset af mange tandlæger til mere sofistikerede porcelæn og plastikker, men bruges stadig af mange grundet dets æstetiske look.

 

Medicin

Den moderne brug af guld indenfor medicin er meget begrænset, men der er dog enkle eksempler på behandlinger med guld. F.eks. er injektioner af en svag opløsning af natriumurothiomalat nogengange blevet brugt til at behandle rheumatoid arthritis (en kronisk sygdom som skaber inflammation in ens led). Guld, eller rettere en radioaktiv isotop, er også blevet brugt til at behandle visse typer kræft.

 

Rumfart

Når man sender et fartøj og andre maskiner ud i rummet skal vedligeholdelse gerne være så minimalt som muligt, og helst nul. Derfor bruges guld i rumfartøjer på hundredvis af måder. Blandt andet i elektroniske kredsløb, som belægning, og som et ultratyndt lag guld astronauternes visir som beskytter dem mod farlig stråling.

Priser og statussymboler

Når man vinder 1 pladsen, så vinder man guld. Guld bruges til at indikere den bedste placering særligt indenfor sport – f.eks. til de olympiske lege.

Herudover er guld associeret med status symboler som f.eks. en konge og dronning krone, eller religiøse symboler.

  3

  Kviklån vs. Pantelån

  Kviklån vs. Pantelån Der findes i dag en lang række løsninger for at låne penge, og det kan typisk være svært at få øje på forskellene mellem lånemulighederne. I denne ar…
  maria-ziegler-jJnZg7vBfMs-unsplash

  Indskudslån - Sådan låner du penge til indskud og depositum til din nye lejlighed

  Indskudslån – Sådan låner du penge til indskud og depositum til din nye lejlighed Når tiden kommer til at man skal leje en lejlighed, kræver det ofte man skal indbetale e…
  edgar-soto-gb0BZGae1Nk-unsplash

  Guide: Diamanter

  Diamantens 4 C’er – Kendetegn på en diamant Diamanter er blevet en eksklusiv og mere almindelig del af vores smykker i Danmark. Hver diamant er unik, men der er dog udvik…
  diamant1

  Sælg eller pantsæt diamanter

  Sælg og Pantsæt diamanter Diamanter er lavet af kulstof som er opstået ved stort tryk. Diamanter er den hårdeste mineral vi kender, og har 10 i hårdhed på Mohs hårdhedssk…
  virksomhedslån

  Kan jeg få et virksomhedslån uden kreditvurdering?

  Kan jeg få et virksomhedslån uden kreditvurdering? Ønsker du at starte virksomhed? Eller skal du måske til at udvide din eksisterende virksomhed. Eller er virksomheden st…
  pexels-michael-steinberg-321464

  Guldpriser i Danmark: Hvad er mit guld værd

  Guldpriser i Danmark: Hvad er mit guld værd Hvis du har noget skrot guld liggende, det kunne være nogle gamle arvestykker, ødelagte smykker eller andet, kan det nemt sælg…
  safe-913452_1280

  Forskellen imellem lån med sikkerhed og lån uden

  Forskellen imellem lån med sikkerhed og lån uden Har du fået nogle uforudsete udgifter, så som en bil der skal repareres, en tandlæge regning eller generelt noget der kos…
  neonbrand-8fDhgAN5zG0-unsplash

  Kviklån trods rki

  Kviklån Trods RKI Når man søger på Google efter Kviklån trods rki. Kommer der mange søgeresultater frem, som påstår at man kan få et kviklån selv man er registreret i RKI…
  mikkel-bech-yjAFnkLtKY0-unsplash

  Lån mod sikkerhed i genstande - Sådan fungerer et pantelån

  Lån mod sikkerhed i genstande – Sådan fungerer et pantelån Nysgerrig efter pantelån, men er ikke klar over hvordan det fungerer? Du er ikke den eneste. I årtier pantsætni…
  pexels-karolina-grabowska-5650025

  Pantelåns rente - Sådan fungerer det

  Pantelåns rente – Sådan fungerer det Forstå hvordan renterne på pantelån fungerer, og de forskellige måder, du er i stand til at betale tilbage på. Læs videre for at få s…
  pexels-michael-steinberg-691797

  GUIDE: GULD TYPER & VURDERING AF GULD

  En guide til guld typer og vurderingsproces Hvis du ønsker at købe eller sælge dit guld, så har du måske allerede opdaget at guld kommer i mange former – forskellige renh…
  the-ceo-kid-SWTt-fTelyc-unsplash

  Pantelån: Hvad er fordelene?

  Pantelån: Hvad er fordelene?   Pantelån har ikke altid fandtes i Danmark, og generelt været fraværende fra gadebilledet de seneste 30-40 år. Pantsat.dk har dog ønsket at…
  Billede1

  Guldprisen stiger, hvordan kan du drage fordel af det?

  Guldprisen stiger, hvordan kan du drage fordel af det?   Hvorfor har guld værdi? Gold har historisk set altid været et værdifuldt materiale, og har gennem lang tid blevet…
  Traditional_pawnbroker_sign_-_geograph.org.uk_-_516701

  6 myter om pantelån, der simpelthen ikke er rigtige

  6 myter om pantelån, der simpelthen ikke er rigtige   Takket være Hollywoods skildring af pantelånere har mange mennesker forskellige fordomme for, hvordan et pantelån fu…
  Små virksomhedslån

  Små virksomhedslån

  Små virksomhedslån Når det kommer til at skaffe likviditet til din virksomhed, kan det betale sig at se ud over traditionelle finansieringsmuligheder som banklån og kasse…
  B&S LVbag + Natostrap 02

  De mest populære genstande der bliver pantsat

  De mest populære genstande der bliver pantsat Vi har lavet en liste over nogle af de populære genstande der bliver pantsat hos PANTSAT.DK. Selvfølgelig er dette bare de m…
  tony-hand-P3uJUQ62uXE-unsplash

  Sådan får du et pantelån i 5 nemme trin

  Den ældste metode i verden at låne penge er gennem en pantelåner, måden man har lånt penge på i pantsætning er grundlæggende den samme som den var i gamle dage. Dog har i…
  fraud-4227099_1920

  Kviklån – Høje renter og skumle forretnings taktikker

  Står du og mangler penge her og nu, eller er regningerne steget dig over hovedet. Så kan kviklån virke som en god løsning. Markedet for online kviklån er de seneste år st…
  jonathan-francisca-PBuBtVWV9Mg-unsplash

  Lån mod sikkerhed

  En udbyder af lån tager altid stilling til hvilken sikkerhed der er for pengene. Altid! Der er forskellige måder låneudbyderen kan tage stilling til og bedømme sikkerhed.…
  Dyre Facebook lån

  Dyre facebook lån med 50-100% rente – der er et bedre alternativ

  Står du og mangler penge her og nu. Det kan være penge til mad, medicin, husleje, mobilregning, benzin til bilen eller andre uforudsete udgifter. Hvis du står i RKI og ha…
  aron-visuals-BXOXnQ26B7o-unsplash

  Korttidslån og Korttids finansiering

  Langt de fleste får brug for lån på et tidspunkt i deres liv. Det kan være til bolig, bil, ferie, fest, en ny cykel eller en uventet regning… eller noget helt andet. Lån…
  Hvordan ønsker du at indlevere dit guld? Vælg en af mulighederne her under