Guldprisen stiger, hvordan kan du drage fordel af det?

Billede1

Guldprisen stiger, hvordan kan du drage fordel af det?

 

Hvorfor har guld værdi?

Gold har historisk set altid været et værdifuldt materiale, og har gennem lang tid blevet brugt som et symbol på rigdom, status samt senere som en formel slags valuta. Når man kigger på guld fra et mere videnskabeligt synspunkt, er det ikke svært at få øje på hvorfor det har fascineret så mange mennesker gennem tiden. Guld er ikke radioaktivt, det reagere næsten ikke med nogen andre materialer, det er nemt at adskille fra andre materiale, det er enormt nemt at forarbejde mens det stadig beholder dets styrke og integritet. Herudover er det en udtømmelig ressource, altså kommer der ikke mere af det. Vi udvinder konstant mere guld i miner rundt om i verden, men der kun denne bestemte mængde. Guld er sjældent, men ikke så sjældent at der ikke er nok til at ingen kan eje det, og det er ikke almindeligt nok til at alle kan eje det. 

Kulturelt, så er guld et enormt smukt materiale, som adskiller sig fra andre metaller og materialer, og dette er nok en af de væsentligste grunde til at guld meget konsistent har været et værdifuldt og eftertragtet materiale.

Kobber er en anden metal, som nok kommer tættest på guld i farven, men kobber oxidere og bliver grønt med tiden når det er i kontakt med oxygen (i luften) gennem længere tid. Guld på den anden side, reagere ikke med hverken luft eller vand, og bliver derfor ved med at skinne smukt selv efter hundredvis af år.

 

Hvorfor svinger prisen på guld?

Guldprisen ændrer sig hver dag, faktisk hver minut kan prisen ændre sig. Guldprisen svinger fordi guld handles på børsen – ligesom aktier og obligationer – og der er hver dag folk som sælger og køber på børsen. Prisen bestemmes derigennem af udbud og efterspørgsel. Udbud og efterspørgsel påvirkes af en lang række faktorer som økonomien, resten af aktiemarkedet, verdensbegivenheder, naturkatastrofer, arbejdsløshed, finanskriser, politik og spekulation.  

Dog er det særlige med guld, og det attraktive ved guld som investeringsobjekt, at guldprisen er relativ stabil sammenlignet med resten af aktiemarkedet. Historisk set er guldprisen løbende steget, og særligt oplevet større stigninger under store globale kriser. Guld anses derfor for at en sikker havn i usikre og krise tider.

 Guld som investering er meget håndgribeligt, og man kan tænke på guld som en global valuta. Man kan f.eks. se hvordan lokale valutaer kan miste en stor del af sin værdi på kort tid. National Valutaer kan miste værdi hvis et land vælger at trykke flere sedler, som f.eks. var tilfældet efter 2. verdenskrig i Tyskland, hvor den tyske stat trykkede en stor mængde nye ”D-mark” sedler for at betale krigsgæld tilbage. Når antallet af sedler stiger voldsomt på kort tid, så mister sedlerne sin forholdsmæssige værdi. Et moderne eksempel på dette er Venezuela og deres valuta Bolivar. Bolivar sedlerne er i dag nærmest værdiløse.

(på billedet ses en stor bunke Venezuelanske 100-sedler som har samme værdi som 1 dollar)

 

Værditabet af nationale valutaer sker også på mindre skala og mere almindeligt gennem inflation, hvor priserne på varer i landet stiger en lille smule hele tiden og pengenes forholdsmæssige indkøbsværdi derfor falder.

Guld er immun overfor disse nationale økonomiske usikkerheder. Guld er det samme i Danmark, som det er i USA, Venezuela og alle andre steder. Den nationale økonomi kan derfor falde, uden at det betyder at guld bliver direkte påvirket, da guldet blot kan sælges i andre lande.

 

Hvorfor stiger prisen på guld i øjeblikket? 

Siden 2016 har guld prisen været på en støt stigende rejse. Og Siden starten af 2019 har guld for alvor set en stor stigning, hvor guld i dag er på sit højeste niveau nogensinde. 

Mange eksperter har linket den seneste stigning til en svækkelse af den amerikanske dollar, som oplever press grundet den politiske uro og handelskrigen med Kina, og herudover udsigt til potentielle rente stigninger. USA er verdens største økonomi, og har den største påvirkning på det globale investerings marked, men hvis man kigger herefter, har England også en kæmpe indflydelse. London er verdens hovedstad for valuta handel, og en af Europa’s største økonomier. Europa og England har det seneste år været stærkt påvirket af Brexit, som har ført til uro, særligt politisk og økonomisk usikkerhed og de negative konsekvenser dette vil have på handels barriererne mellem England og resten af EU. Dette har uden tvivl også ført til at guld virker mere tiltalende.

Vi ved at guld klarer sig godt på børsen i tiden med ustabilitet, kriser og usikkerhed. Siden 2019 har der ikke været mangel på dette, og særligt usikkerhed fordi vi ikke kender udfaldet eller effekten i fremtiden af disse verdensbegivenheder. Så det er ikke svært at få øje på hvorfor så mange investorer har flokket til guld.

  

Hvordan handler man med guld?

Guld handles på børsen for råvarer og råmaterialer. Det er ligesom aktier, og som privatperson kan man gennem flere banker handle med ”guld-aktier”.  

Dog kan man ikke som privatperson sælge sit fysiske guld på børsen. Hvis du f.eks. har en guldbar eller 14 karat guldsmykker, kan du ikke sælge disse på børsen. I stedet sælger du dit guld til f.eks. Pantsat.dk eller nordiskguld.dk som er godkendt til at sende til smelt, og vi handler derfra videre på børsen. På børsen handles der med 24 karat rent guld, og guld smeltes derfor først op til rent guld, før det kan handles på børsen. 

 

Hvor lang tid går der inden guld prisen starter på en nedadgående tendens?

Det er ikke muligt at sige med sikkerhed hvordan guldprisen udvikler sig i fremtiden. Der er eksperter som peger på argumenter for at vi kan en tid i møde hvor guld falder, og der er andre eksperter som mener det modsatte.

Dog kan man overveje de generelle tendenser. De seneste par år, er særligt den store usikkerhed det som har ført til en tilflugt til guld som investering, og det er nok rimeligt at sige at de kommende år stadig vil være betonet af betydelig usikkerhed. USA er stadig i handelskrig med Kina. Brexit er stadig ikke afklaret. Covid-19 raser stadig, og det er usikkert hvornår det, hvis det gør, kommer under kontrol. 

Disse nævnte faktorer er ikke ensbetydende med at guldet vil stige yderligere, men der er dog stadig bred enighed om, at guld anses for at være en sikker havn.

 

Vi køber guld

Hos pantsat.dk er vi glade for at kunne tilbyde at købe eller pantsætte dit guld til markedets højeste pris. Hvis du har guld liggende, som er gået i stykker, som du ikke bruger mere fordi designet ikke passer dig længere, smykker du gerne vil have vekslet til penge til nye smykker, guldmønter eller guldbarer – så kom ind til os med det til en uforpligtende vurdering og tilbud. 

Mange bliver overrasket over værdien af deres guldsmykker, særligt nu hvor guld er steget så meget i værdi. Folk oplever tit, at de f.eks. har købt guld for mange år siden, som har betalt mindre for smykkerne end de ville koste og er værd i dag.

Du kan både sælge eller pantsætte guld til os, ved at indlevere hos os fysisk i en af vores butikker. Du kan også sende gratis og forsikret med posten til os. Processen er super nemt og ligetil. Når vi har dit guld, vejes det, og analyseres det således vi kender den præcise værdi af dit guld. Herefter får du et uforpligtende tilbud. Hvis du ønsker at tage imod tilbuddet, så udbetaler vi pengene med det samme.

Se dagens guldpris ved at klikke her

  3

  Kviklån vs. Pantelån

  Kviklån vs. Pantelån Der findes i dag en lang række løsninger for at låne penge, og det kan typisk være svært at få øje på forskellene mellem lånemulighederne. I denne ar…
  maria-ziegler-jJnZg7vBfMs-unsplash

  Indskudslån - Sådan låner du penge til indskud og depositum til din nye lejlighed

  Indskudslån – Sådan låner du penge til indskud og depositum til din nye lejlighed Når tiden kommer til at man skal leje en lejlighed, kræver det ofte man skal indbetale e…
  edgar-soto-gb0BZGae1Nk-unsplash

  Guide: Diamanter

  Diamantens 4 C’er – Kendetegn på en diamant Diamanter er blevet en eksklusiv og mere almindelig del af vores smykker i Danmark. Hver diamant er unik, men der er dog udvik…
  diamant1

  Sælg eller pantsæt diamanter

  Sælg og Pantsæt diamanter Diamanter er lavet af kulstof som er opstået ved stort tryk. Diamanter er den hårdeste mineral vi kender, og har 10 i hårdhed på Mohs hårdhedssk…
  virksomhedslån

  Kan jeg få et virksomhedslån uden kreditvurdering?

  Kan jeg få et virksomhedslån uden kreditvurdering? Ønsker du at starte virksomhed? Eller skal du måske til at udvide din eksisterende virksomhed. Eller er virksomheden st…
  pexels-michael-steinberg-321464

  Guldpriser i Danmark: Hvad er mit guld værd

  Guldpriser i Danmark: Hvad er mit guld værd Hvis du har noget skrot guld liggende, det kunne være nogle gamle arvestykker, ødelagte smykker eller andet, kan det nemt sælg…
  safe-913452_1280

  Forskellen imellem lån med sikkerhed og lån uden

  Forskellen imellem lån med sikkerhed og lån uden Har du fået nogle uforudsete udgifter, så som en bil der skal repareres, en tandlæge regning eller generelt noget der kos…
  neonbrand-8fDhgAN5zG0-unsplash

  Kviklån trods rki

  Kviklån Trods RKI Når man søger på Google efter Kviklån trods rki. Kommer der mange søgeresultater frem, som påstår at man kan få et kviklån selv man er registreret i RKI…
  pexels-michael-steinberg-321452

  Historien om Guld

  Historien om Guld Guld har været del af næsten alle kulturer og samfund i hele verden gennem meget lang tid. Vi kan sikkert alle huske tegneserier fra barndommen med Joak…
  mikkel-bech-yjAFnkLtKY0-unsplash

  Lån mod sikkerhed i genstande - Sådan fungerer et pantelån

  Lån mod sikkerhed i genstande – Sådan fungerer et pantelån Nysgerrig efter pantelån, men er ikke klar over hvordan det fungerer? Du er ikke den eneste. I årtier pantsætni…
  pexels-karolina-grabowska-5650025

  Pantelåns rente - Sådan fungerer det

  Pantelåns rente – Sådan fungerer det Forstå hvordan renterne på pantelån fungerer, og de forskellige måder, du er i stand til at betale tilbage på. Læs videre for at få s…
  pexels-michael-steinberg-691797

  GUIDE: GULD TYPER & VURDERING AF GULD

  En guide til guld typer og vurderingsproces Hvis du ønsker at købe eller sælge dit guld, så har du måske allerede opdaget at guld kommer i mange former – forskellige renh…
  the-ceo-kid-SWTt-fTelyc-unsplash

  Pantelån: Hvad er fordelene?

  Pantelån: Hvad er fordelene?   Pantelån har ikke altid fandtes i Danmark, og generelt været fraværende fra gadebilledet de seneste 30-40 år. Pantsat.dk har dog ønsket at…
  Traditional_pawnbroker_sign_-_geograph.org.uk_-_516701

  6 myter om pantelån, der simpelthen ikke er rigtige

  6 myter om pantelån, der simpelthen ikke er rigtige   Takket være Hollywoods skildring af pantelånere har mange mennesker forskellige fordomme for, hvordan et pantelån fu…
  Små virksomhedslån

  Små virksomhedslån

  Små virksomhedslån Når det kommer til at skaffe likviditet til din virksomhed, kan det betale sig at se ud over traditionelle finansieringsmuligheder som banklån og kasse…
  B&S LVbag + Natostrap 02

  De mest populære genstande der bliver pantsat

  De mest populære genstande der bliver pantsat Vi har lavet en liste over nogle af de populære genstande der bliver pantsat hos PANTSAT.DK. Selvfølgelig er dette bare de m…
  tony-hand-P3uJUQ62uXE-unsplash

  Sådan får du et pantelån i 5 nemme trin

  Den ældste metode i verden at låne penge er gennem en pantelåner, måden man har lånt penge på i pantsætning er grundlæggende den samme som den var i gamle dage. Dog har i…
  fraud-4227099_1920

  Kviklån – Høje renter og skumle forretnings taktikker

  Står du og mangler penge her og nu, eller er regningerne steget dig over hovedet. Så kan kviklån virke som en god løsning. Markedet for online kviklån er de seneste år st…
  jonathan-francisca-PBuBtVWV9Mg-unsplash

  Lån mod sikkerhed

  En udbyder af lån tager altid stilling til hvilken sikkerhed der er for pengene. Altid! Der er forskellige måder låneudbyderen kan tage stilling til og bedømme sikkerhed.…
  Dyre Facebook lån

  Dyre facebook lån med 50-100% rente – der er et bedre alternativ

  Står du og mangler penge her og nu. Det kan være penge til mad, medicin, husleje, mobilregning, benzin til bilen eller andre uforudsete udgifter. Hvis du står i RKI og ha…
  aron-visuals-BXOXnQ26B7o-unsplash

  Korttidslån og Korttids finansiering

  Langt de fleste får brug for lån på et tidspunkt i deres liv. Det kan være til bolig, bil, ferie, fest, en ny cykel eller en uventet regning… eller noget helt andet. Lån…
  Hvordan ønsker du at indlevere dit guld? Vælg en af mulighederne her under